Skåne Kost
Hvad spiser man, når turen går til Skåne? Egnsretter og specialiteter. Madvaner og spisesteder. Og til sidst: Hvad betyder det, når man i Skåne skal ”fika”?
Når vi tænker på svensk mad, dukker der ofte en hotdog op - med rejesalat. Det lyder ikke rart. Men der er faktisk masser af god mad i Skåne med skønne råvarer, man hiver op af jorden. Man behøver ikke kun at spise tunge husmandsretter. Men prøv gåsen.
Når vi tænker på svensk mad, dukker der ofte en hotdog op - med rejesalat. Det lyder ikke rart. Men der er faktisk masser af god mad i Skåne med skønne råvarer, man hiver op af jorden. Man behøver ikke kun at spise tunge husmandsretter. Men prøv gåsen.
Af Kenneth Bo Jørgensen
Rigtig skånsk mad er tungt og godt – og man ser straks for sig en iskold, perlende snaps. Næsten alle spisesteder serverer den slags med stolthed, ofte forfinet lidt, men man kan altid være sikker på én ting: Man bliver mæt i Skåne! Skånske hjem serverer nu masser af spaghetti med kødsovs, men de er også tro over for deres grød og har stor appetit på fisk, gris og gås.
Skånske egnsretter
Skånes specialiteter minder om danske, for en dansk bonde spiste før i tiden det samme som en skånsk. Med kartofler og sovs. Og fortrinsvis gris, mens svenskerne oppe nordpå spiser oksekød. Blandt autentiske skånske egnsretter regner man:
Rigtig skånsk mad er tungt og godt – og man ser straks for sig en iskold, perlende snaps. Næsten alle spisesteder serverer den slags med stolthed, ofte forfinet lidt, men man kan altid være sikker på én ting: Man bliver mæt i Skåne! Skånske hjem serverer nu masser af spaghetti med kødsovs, men de er også tro over for deres grød og har stor appetit på fisk, gris og gås.
Skånske egnsretter
Skånes specialiteter minder om danske, for en dansk bonde spiste før i tiden det samme som en skånsk. Med kartofler og sovs. Og fortrinsvis gris, mens svenskerne oppe nordpå spiser oksekød. Blandt autentiske skånske egnsretter regner man:

Alt med gris. Prøv grisehals med blommefyld, tærte med grisetæer og pytti panna (biksemad).
Alt med gås – Saltet og røget gåsebryst, og blodet serveres varm som sortsuppe, især til jul og Mortensaften. Sjovt nok er det også egnsret i Sønderjylland.
Alt i sild – et sikkert hit til frokost, her også gravad sild, mest skånsk er kryddersild, nelliker er typisk skånsk krydderi.
Äggakaga: som en dansk æggekage, men i Skåne bruges flere æg og mere mel for at få en cremet tekstur. Den serveres med stegt svinekød eller bacon, rå tyttebær eller hvidkål.
Skånsk kalops – vi ville kalde det gullasch. I Skåne bruger man gulerødder, hvor man oppe i Sverige tilbereder det som bankekød uden grønsager.
Desserter
Släbosnus – fattigmandsdessert. Riv noget groft brød, bland det med kakao og sukker og læg et lag i en glasskål. Derefter et lag marmelade, et lag flødeskum, og så forfra.
Spettekaka – (spydkage) en tør kage, man har lavet i 200 år af æg, kartoffelmel og sukker. Serveres med is, flødeskum og bær. Dejen drejes på et spyd og steges på bål.
Âblekaga: Den minder om vores æblekage, men serveres med vaniljesauce og laves også med marcipan, især et must efter gåsen Mortensaften.
Alt med gås – Saltet og røget gåsebryst, og blodet serveres varm som sortsuppe, især til jul og Mortensaften. Sjovt nok er det også egnsret i Sønderjylland.
Alt i sild – et sikkert hit til frokost, her også gravad sild, mest skånsk er kryddersild, nelliker er typisk skånsk krydderi.
Äggakaga: som en dansk æggekage, men i Skåne bruges flere æg og mere mel for at få en cremet tekstur. Den serveres med stegt svinekød eller bacon, rå tyttebær eller hvidkål.
Skånsk kalops – vi ville kalde det gullasch. I Skåne bruger man gulerødder, hvor man oppe i Sverige tilbereder det som bankekød uden grønsager.
Desserter
Släbosnus – fattigmandsdessert. Riv noget groft brød, bland det med kakao og sukker og læg et lag i en glasskål. Derefter et lag marmelade, et lag flødeskum, og så forfra.
Spettekaka – (spydkage) en tør kage, man har lavet i 200 år af æg, kartoffelmel og sukker. Serveres med is, flødeskum og bær. Dejen drejes på et spyd og steges på bål.
Âblekaga: Den minder om vores æblekage, men serveres med vaniljesauce og laves også med marcipan, især et must efter gåsen Mortensaften.

Der serveres selvfølgelig også svenske retter, herunder er en af de mest populære i Skåne. For eksempel:
Wallenbergare er en ret, der er opkaldt efter den svenske finansfyrste, Marcus Wallenberg, eller også var det hans kone. Vi er snublende tæt på en karbonade, men ikke helt. Svenskerne bruger nemlig kalv til farsen, og det stegte kød serveres på et leje af grønne ærter, potatis og tyttebær. Dertil serveres rigeligt med brunet smør.
Wallenbergare er en ret, der er opkaldt efter den svenske finansfyrste, Marcus Wallenberg, eller også var det hans kone. Vi er snublende tæt på en karbonade, men ikke helt. Svenskerne bruger nemlig kalv til farsen, og det stegte kød serveres på et leje af grønne ærter, potatis og tyttebær. Dertil serveres rigeligt med brunet smør.
Bliver du glad for guiden, kan du give drikkepenge på Mobilepay tlf. +45 20216673
Skånske madfester

I Skåne har man sine egne madfester, men nu går man også til bords i de svenske:
Krebsegilde i Skåne – på svensk kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest. I august går hele Sverige til fest med sjove hatte og hagesmæk og spiser krebs. Det er en svensk tradition, og derfor blev den boycuttet i Skåne i flere hundrede år. Men i dag har de stædige skauninge overgivet sig og sætter sig glade under de kulørte lygter og synger snapseviser.
Mårtens Gås - 11. november spiser man gås i Skåne – gerne på restaurant. Og det skal være med sortsuppe til forret. Dertil serveres hals, lever, hjerte og vinger. Til gåsen serveres kogte æbleskiver, svesker, kartofler, rosenkål og cremet sauce. Til dessert: skånsk æblekage.
Midsommer - fredagen tættest på 24. juni fejrer man midsommer. Oprindeligt var det Skt. Hans som hos os, men Johannes Døberen er gået lidt i glemmebogen. Nu er det bare folkefest, Sveriges største, og den fejres med sild og snaps, og hvad man end spiser, så er det med nye kartofler og nye jordbær som dessert.
Surströmming – en uge efter krebseorgiet er det tid til surströmming, den gærede sild, der er lukket inde i en dåse med egne bakterier, som stinker hæsligt. Til den drikker man mælk, som om silden ikke var galt nok.
Ålagilde – en skånsk tradition fra midt august til slut november. Man får både saltet ål, syltet ål, stegt ål, røget ål, ålesuppe, man har det faktisk som ål i mudder med en snaps til. Og hvert år diskuterer man, om det nu også er i orden, al den stund at ålen har det så skidt.
Krebsegilde i Skåne – på svensk kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest. I august går hele Sverige til fest med sjove hatte og hagesmæk og spiser krebs. Det er en svensk tradition, og derfor blev den boycuttet i Skåne i flere hundrede år. Men i dag har de stædige skauninge overgivet sig og sætter sig glade under de kulørte lygter og synger snapseviser.
Mårtens Gås - 11. november spiser man gås i Skåne – gerne på restaurant. Og det skal være med sortsuppe til forret. Dertil serveres hals, lever, hjerte og vinger. Til gåsen serveres kogte æbleskiver, svesker, kartofler, rosenkål og cremet sauce. Til dessert: skånsk æblekage.
Midsommer - fredagen tættest på 24. juni fejrer man midsommer. Oprindeligt var det Skt. Hans som hos os, men Johannes Døberen er gået lidt i glemmebogen. Nu er det bare folkefest, Sveriges største, og den fejres med sild og snaps, og hvad man end spiser, så er det med nye kartofler og nye jordbær som dessert.
Surströmming – en uge efter krebseorgiet er det tid til surströmming, den gærede sild, der er lukket inde i en dåse med egne bakterier, som stinker hæsligt. Til den drikker man mælk, som om silden ikke var galt nok.
Ålagilde – en skånsk tradition fra midt august til slut november. Man får både saltet ål, syltet ål, stegt ål, røget ål, ålesuppe, man har det faktisk som ål i mudder med en snaps til. Og hvert år diskuterer man, om det nu også er i orden, al den stund at ålen har det så skidt.
Hvad betyder det "at fika"?

Til fika hører kaffe og kage, foto KBJ
I Skåne er kaffepauser så stor en institution, at de har et udsagnsord: at fika. Det betyder: "at gå på kaffebar og få en dejlig kage og hygge sig gevaldigt med det".
Danskere hygger sig også med kaffe og kage, men vi har bare ikke noget ord for det. Og mens vi ofte foretrækker hjemlig hygge, er det svenske koncept baseret på, at man gør det på et konditori eller en kaffestue i selskab med venner. Man kan ikke fika alene, for så er det bare at drikke kaffe og spise kage.
Der er mange flere konditorier og kaffestuer i Sverige end i Danmark. Mens København har tre konditorer, har Malmø tre på hver gade i centrum (lidt overdrevet).
Til lejligheden er udviklet et væld at kager. Lige fra det mest skånske, der findes: en kanelbulla. Og så er der ellers opsatser af alverdens versioner af kagecreme og flødeskum, for er der noget, svenskerne elsker, er det kagecreme. Man behøver dog ikke få sukkerchok af at fika, man må gerne nyde en sandwich i stedet.
Skånes ældste konditor er Kaffestugan Alunbruket uden for Brösarp i Syd-Skåne. Her har samme familie siden 1930 drevet det i fire generationer. Prøv valnøddekagen eller amaretto-chokolade-trøffelkage. Se Kaffestugan
Danskere hygger sig også med kaffe og kage, men vi har bare ikke noget ord for det. Og mens vi ofte foretrækker hjemlig hygge, er det svenske koncept baseret på, at man gør det på et konditori eller en kaffestue i selskab med venner. Man kan ikke fika alene, for så er det bare at drikke kaffe og spise kage.
Der er mange flere konditorier og kaffestuer i Sverige end i Danmark. Mens København har tre konditorer, har Malmø tre på hver gade i centrum (lidt overdrevet).
Til lejligheden er udviklet et væld at kager. Lige fra det mest skånske, der findes: en kanelbulla. Og så er der ellers opsatser af alverdens versioner af kagecreme og flødeskum, for er der noget, svenskerne elsker, er det kagecreme. Man behøver dog ikke få sukkerchok af at fika, man må gerne nyde en sandwich i stedet.
Skånes ældste konditor er Kaffestugan Alunbruket uden for Brösarp i Syd-Skåne. Her har samme familie siden 1930 drevet det i fire generationer. Prøv valnøddekagen eller amaretto-chokolade-trøffelkage. Se Kaffestugan
Hvis er glad for guiden, kan du give drikkepenge på Mobile Pay på tlf. 20216673
Hvor skal man spise i Skåne?

I Skåne er der mange spændende restauranter, kroer og spisesteder, som anvender skånske råvarer med et fransk touch. De unge kokke eksperimenterer og henter inspiration fra de traditionelle retter og fornyer dem. Man gør meget ud af maden, og nye spisesteder dukker hele tiden op.
Vidste du, at Malmø i 2021 fik en restaurant med to Michelinstjerner. Det er Vollmers i Tegelgårdsgatan, tlf. 040 57 97 50, se vollmers.nu med den danske chefkok Andreas Ring.
.
Se under de enkelte byer og områder for restaurant-forslag. Der er gode spisesteder i alle prislejer – og lige så mange pizzasteder og burgerbarer som herhjemme.
Dagens rätt er et svensk begreb. Den består af en frokostret inkl. salat, brød, lys øl/vand + kaffe. Det bliver lynhurtigt serveret, for der skal rykkes i frokostpausen. Svenskere har en times frokostpause, og der er derfor tid til at gå ud at spise, så det gør de. Den koster som regel omkring 140 svenske kroner.
White Guide:
Hvis man har specielle ønsker, kan man bruge whiteguide.com/se/sv. Det er gourmeternes bibel, og den giver vurderinger af stort set alle restauranter i Sverige. Skriv Skåne, og få de bedste tilbud.
I Skåne er der mange spændende restauranter, kroer og spisesteder, som anvender skånske råvarer med et fransk touch. De unge kokke eksperimenterer og henter inspiration fra de traditionelle retter og fornyer dem. Man gør meget ud af maden, og nye spisesteder dukker hele tiden op.
Vidste du, at Malmø i 2021 fik en restaurant med to Michelinstjerner. Det er Vollmers i Tegelgårdsgatan, tlf. 040 57 97 50, se vollmers.nu med den danske chefkok Andreas Ring.
.
Se under de enkelte byer og områder for restaurant-forslag. Der er gode spisesteder i alle prislejer – og lige så mange pizzasteder og burgerbarer som herhjemme.
Dagens rätt er et svensk begreb. Den består af en frokostret inkl. salat, brød, lys øl/vand + kaffe. Det bliver lynhurtigt serveret, for der skal rykkes i frokostpausen. Svenskere har en times frokostpause, og der er derfor tid til at gå ud at spise, så det gør de. Den koster som regel omkring 140 svenske kroner.
White Guide:
Hvis man har specielle ønsker, kan man bruge whiteguide.com/se/sv. Det er gourmeternes bibel, og den giver vurderinger af stort set alle restauranter i Sverige. Skriv Skåne, og få de bedste tilbud.
Hvis er glad for guiden, kan du give drikkepenge på Mobile Pay på tlf. 20216673